duminică, 28 aprilie 2013

Interviu la ambasada SUA (viza J1-exchange visitor)


Buun!Ai  fost programat la viza.Urmeaza sa te prezinti la ambasada SUA ca sa dai interviul. Si nu stii ce,cum, unde, cand sa spui ca sa iasa totul OK.

O sa va relatez experienta mea la noul sediu al ambasadei SUA din Bucuresti.

Am fost programata pe ora 9:30. Eu am luat trenul care ajungea in mod normal la ora 7:55 in Gara de Nord, avand astfel (teoretic) sufiecient timp ca sa ajungi la noul sediu. Doar ca trenul a avut o intarziere de vreo 30 minute si atunci teoria nu prea mai da cu practica.

Cum ajungi la ambasada? Din Gara de Nord am luat metroul spre statia Victoriei (linia galbena, M1, capatul liniei este Dristor 2) (si mi-am achizitionat o cartela abonament pentru o zi pe toate liniile, cu 16 lei). La Victoriei am schimbat metroul, linia albastra, M2, o statie pana la Aviatorilor (daca nu stii, fie intrebi, fie mergi dupa multime si e ok J ). Iesi de la metrou spre Piata Charles de Gaule si treci strada (micuta de altfel) de unde vei lua autobuzul linia 301. Te va duce la statia Ambasada SUA.

Ideea este sa ai suficient timp, poti sa ajungi mai devreme pentru ca se intra in ordinea sosirii nu a programarii. Adica se formeaza o coada si vor fi chemati tot cate 3-4, la intrare.

Biine. Eu am ajuns la 9:30 fix, in statie si de acolo am recunoscut cladirea ambasadei, este un steag imens. Dar intrarea nu e ceea ce vezi cand cobori din bus ci mergi pe strada inainte pe langa cladire pana se termina si acolo vei vedea ca scrie ”Consulatul blabla...”. Acolo se asteapta. Eu am ajuns la fix, am alergat chiar, speriata ca mi-am pierdut sansa de a intra (era trecut de 9 jumate..) si stresul din autobuz ca nu mai venea odata statia Ambasada SUA m-a facut si mai grabita. Cand colo, ajung acolo si vad o coada imensa.. asteptau altii care fusesera programati la 8 jumate, deci eu eram suuuper! M-am grabit degeaba J dar nu e nimic, bine ca am gasit!

Asteptam si intre timp ni se tot repeta ca nu vom fi lasati sa intram cu genti voluminoase (aici intra si ghiozdane!) si cu laptopuri, ipad-uri sau asemenea. Si cum nu exista nimic in apropiere unde sa-ti lasi lucrurile, fie vii fara chestii voluminoase, fie studentii acolo prezenti, va intelegeti sa stea unul cu gentile pana intra restul si apoi cand ies cate unul sa faca schimb de paza! Ultima varianta s-a ales pentru cei care am fost in acea vinere acolo.
Eu am intrat si aveam in rucsacel netbook-ul si m-a trimis afara sa il las acolo caci nu e voie cu asa ceva... ok... m-am reintors...Ce se intampla de aici:
  1. 1.      iti iau actele si gentuta daca ai, cureaua, ceasul si treci printr-o verificare ca si la check in la aeroport. Apoi primesti toate inapoi, mai putin telefonul care il ridici cand vei iesi, pe baza unui card ce ti-l dau ei.
  2. 2.      apoi intri in curtea interioara; acolo asteapta mai multi studenti, sunt banci unde se poate sta, la umbra!
  3. 3.      apoi cheama tot cate cinci inauntru. Asteptam... vine randul meu, intru..
  4. 4.      inauntru, in sala cu interviurile. Pentru ca de acum toate se intampla intr-o singrua incapere. Aici ne intampina niste angajati romani, care ne iau pasaportul si chitanta Sevis ca sa ne caute dosarul intre cele prezente si apoii ne da actele care au fost trimise de agentie pentru a merge cu ele la ghiseuri...Tot acum primesti si pliantul, celebrul pliant cu drepturile tale in state, pe care trebuie sa il citesti pana te cheama la interviu.
  5. 5.      dupa ce primesti toate actele iti dau un numar de ordine, pe baza caruia vei fi chemat la ghiseuri.
  6. 6.      Astepti pe unul din scaunele din sala, care sunt aproape toate ocupate. Sunt multe, cam 40...
  7. 7.      Primele doua ghisee sunt cu angajati romani, acolo vei merge prima data cand numarul tau este anuntat de femeia robot si pe ecranele de acolo. Aici trebuie sa-i dai toate actele domnului de acolo ca sa semneze ceva. Apoi mergi si astepti iarasi. Acest interval este ”marea asteptare”, atunci cand ai timp sa citesti pamfletul, sa asculti efective cum sunt intervievati ceilalti, ce intrebari li se pun, sa observi cum sunt consulii care pun intrebari. De aceea e bine sa iti gasesti un loc pe un scaun undeva la mijloc, in dreptul ghiseului 7, 8. Sunt circa 4-5 ghisee unde se da interviu de viza.
  8. 8.      Inainte sa dai interviul, esti strigat la unul din ghisee 5, 6 pentru amprente. Prima data pui cele 4 degete ale mainii stangi, apoi cele 4 ale mainii drepte si la urma degetul mare al fiecarei maini simultan. Deci 3 miscari.
  9. 9.      Urmeaza sa fii chemat la ghiseu pentru a sustine proba finala J Aici nu exista chestii general valabile, fiindca depinde de consul, de situatie, de tine.... totusi e important sa citesti acel pamflet, sa cunosti 4-5 drepturi pe care sa i le poti spune consulului. In 90 % din cazuri studentii sunt intrebati despre ele.

In cazul meu: fiind la a doua plecare, a fost mai simplu. Am fost la ghiseul 8, la un consul foarte de treaba (l-am observat dinainte, cat timp asteptam, tot timpul era calm). Au ei ceva pe ecran la pc-urile lor legat de tine cand ajungi acolo. Nici nu s-a uitat peste actele mele, inafara de confirmarea de programare la viza si pasaport. Mi-a mazgalit prima viza din pasaport (expirata, normal) si a vazut (cred ca pe calculator) notele mele (bine, da... doar 9 si 10 asa este J ) a spus ca am niste note super, (a sunat a compliment, eu am multimit zambind :P ) si m-a mai intrebat ca ce anume studiez. I-am spus si a notat ceva acolo. Apoi mi-a spus ca viza mi-a fost aprobata si mi-a urat o vara minunata in America! Eu am ramas oarecum socata si mirata, am multumit, nu am gasit alte cuvinte mai potrivite (desi aproape ca i-am spus ” la fel si dvs” adica sa aiba si el o vara great, dar m-am abtinut la timp J ) Asta a fost! Am plecat dupa ce am salutat cativa studenti cu care vorbisem cat timp asteptasem. Am iesit odata cu un baiat si am tot comentat pe drum pana la cladirea de securitate de cum a fost. Ne-am recuperat telefoanele, apoi eu m-am indreptat spre locul cu faimoasele obiecte voluminoase”” J)) si am asteptat pe o alta clujeanca sa iasa ca sa plecam impreuna.

9 comentarii:

  1. deaaaaa aceasta mult depinde de consol si de tine cum te comporti si cum iti controlezi emotiile .....notele la fel au o mare importanta ////deci daca aveti aceste plusuri atunci sigur luati visa 99 % ...va urez succese tuturor .!

    RăspundețiȘtergere
  2. Spusesei ca a vazut notele tale pe calculator sau erau trecute undeva. Ai adus o foaie matricola sau carnet de student sau orice altceva de genul? Multumesc ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foaia matricola trebuie dusa neaparat, sigilata in plic la rectorat/ decanat. Succes!

      Ștergere
  3. Asta ma intereseaza si pe mine, are ofiterul de la giseu situatia ta scolara si la el pe PC? sau se bazeaza numai pe foaia matricola sigilata si stampilata de la rectorat

    RăspundețiȘtergere
  4. eu chiar am raspuns la "have a nice summer" cu "you too":)))))))

    RăspundețiȘtergere
  5. buna! poti sa-mi zici te rog unde era mai exact casa aia faina unde ai stat a doua oara in RB?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, informatiile din articolul tau m-au ajutat enorm. Insa as vrea sa stiu cate ore ai asteptat la coada si cat timp ai petrecut inauntru. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Oana,
      Ma bucur mult ca ti-au ajutat informațiile din articol.
      Eu aveam programare la ora 9 dimineata si am intrat pe la ora 11, așadar in jur de 2 ore (si a fost o zi torida). Dupa ce am trecut de checkin am stat in curtea interioară vreo 15 minute, iar înăuntru am mai stat vreo 30 de minute.

      Ca sfat, e mai bine sa ajungi pe la 10:30-11:00 foi ca nu vei sta Aaa mult la rand. Sau sa fii matinala, caci nu se tine cont de ora la care ai fost programat.

      Ștergere