miercuri, 10 aprilie 2013

What about now? Work and travel

Am primit un job. Poate inseamna fie ca ai primit un job offer (oferta de lucru) fie ca ai semnat contractul cu angajatorul. Daca ai fost la un targ de joburi inseamna ca ai semnat deja contractul. In urmatoarele 3 zile de obicei trebuie sa mergi la agentie si sa completezi contractul cu CIEE. (precizare: cand te inscrii in program, semnezi contract cu agentia, apoi cand accepti un job vei semna contract si cu sponsorul de program, in acest caz e vorba de CIEE). Si sa nu uit sa achiti transa a doua de bani.
Din acest moment, trebuie sa astepti minim 2 saptamani ca sa iti vina formularul DS din state. Poate dura mai mult timp daca nu ai primit job prin targ de joburi sau din joburile oferite de agentie/Atlas (baza lor de date). Sau daca acel angajator nu a mai colaborat inainte cu sponsorul de programe.
Formularul DS nu il vei primi tu personal, ci la biroul agentiei. Te anunta cei de la agentie prin email cand soseste. Fiindca din acel moment te poti programa pentru viza, la Ambasada Sua din Bucuresti.

So... eu am platit rata a doua in ziua de luni si ei mi-au trimis actele in state pentru eliberarea permisului de munca (DS2019) la sfarsitul saptamanii. In a treia saptamana in ziua de marti  am primit mail cum ca mi-a sosit DS si ca pot sa trec la urmatorii pasi spre a ma programa la viza. In a doua saptamana cam la mijlocul ei, am primit primul email de la CIEE, urandu-mi bun venit in program etc. Asta inseamna ca ti-au eliberat DS, dar a mai durat cateva zile pana m-au anuntat de la birou datorita timpul;ui scurs cu trimiterea actelor din state in Romania. Cateva randuri din primul email:
"Hello from CIEE!

We hope you're getting ready for the experience of a lifetime! Living and working in the United States is an exciting opportunity to learn a completely new culture, make new friends, improve your English, and gain work experience. You'll also have the chance to teach others what it is you love about your culture!
[...]
Stay on Track!
The On the Go newsletter is our way to help keep you on track throughout your program. During your time in the U.S. we'll communicate with you regularly - you'll receive emails from us about American culture, program updates, and other information that you'll find useful over the course of your stay.

We also want to hear from you! Each month you'll be required to tell us how things are going, by completing a short survey that you'll receive by email. We'll talk about this more later, but for now please have an email address that you can check regularly while in the U.S. It'll be important to having a successful program.
Start getting excited, and think about places you'd like to visit or things you'd like to do. You're about to make memories that will last a lifetime!"

Cand am primit acest email vroiam sa merg a doua zi la agentie sa intreb de DS, dar oricum nu prea ajuta asa ca e mai bine sa astepti, pentru ca si atunci cand soseste nu ai ce face la agentie pana nu duci restul de acte care se cer in acest moment. 
Ce acte iti trebuie acum ca ai DS eliberat? Ce trebuie sa faci?

1. Platesti taxa de viza de 160 de dolari la banca (la mine trebuie la BRD). Inainte nu uita sa listezi formularul de pe http://www.ustraveldocs.com/ro/ro-niv-paymentinfo.asp.cu care te prezinti la banca. Taxa se achita in RON, echivalentul a 160 de dolari.
Chitanta o duci la agentie.
2. Scoti foaia matricola de la universitate, sa fie in plic sigilat. 
    Scoti inca o adeverinta cu textul "pentru ambasada SUA".
3. Sa achiti un avans pentru biletul de avion. Suma avansului depinde de agentie. Copia foii de varsamant o duci la agentie.
4. Poza tip viza SUA
5. Pagina de confirmare a formularului DS-160.

Restul de acte ar trebui sa fie la agentie. Ma e chitanta pentru taxa SEVIS, asta poti sa intrebi la agentie daca nu esti sigur ca ai achitat-o.

Acum, eu trebuia sa fac aceste lucruri cat de repede. Initial am spus ca vreau cat mai repede la ambasada. M-am razgandit din motive obiective, si am lasat pentru sfarsitul lunii aprilie ca sa pot sa termin cu proiectele la facultate si alte activitati in care sunt acum implicata.
Tot ce am facut pana acum, a fost sa imi scot foaia matricola, adeverinta si sa pun cateva intrebari de lamurire la fetele de la agentie.
In plus, am inceput sa caut mai multe info despre angajatorul meu, Chip Hearn. Sper si ma rog sa fie un domn cumsecade. Inca nu am luat legatura cu el, tot stau si ma gandesc ce as putea sa-l intreb.. Zau asa...!!!
Am mai primit un mai de la CIEE, de acum voi tot primi si voi la fel, sunt mailuri cu informatii despre cultura americana, traditii, destinatii.

Ce e frumos, este ca am cunoscut intr-un weekend (am iesit la munte cu clubul de engleza cu profesori americani din Ocean City, MD si Texas) americani care vor fi la doar 30 de minute de unde voi fi eu, care organizeaza activitati interesante pentru studenti J1 si mai mult, mai multe persoane care merg si ele in aceasi zona ca si mine. De abia astept vara asta, cunoscand deja atatea persoane faine care vor fi in state. Deja vad poze cu noi vizitand destinatii inedite din SUA!
Cine a zis ca e naspa sa mergi singur in state?? E mai mult decat fuun!!

Voi reveni dupa ambasada. Pe curand!

2 comentarii:

 1. Buna! Am vazut ca ai scris ca ai lasat actele ptr ambasada, sa te ocupi de ele, pe la sfarsitul lunii aprilie. Intrebarea mea este urmatoarea : In cat timp te programeaza pentru ambasada ? Dureaza mult ? Problema este ca inca nu mi-au intrat banii de la banca( eu aplic ptr creditul BRD) si as vrea sa am suficient timp sa-mi intre si banii si sa pot plati si taxa consulara and so on( restul le-am platit si urmeaza sa returnez banii, o data primiti de la banca) . Incep munca pe 15 iunie, deci ar trebuie sa plec din tara undeva pe 14. Daca banii imi intra abia in vreo 2 saptamani, am timp suficient sa ma programez si pentru ambasada ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Vera!

   Daca ai primit formularul DS2019 din state, te poti programa oricând la ambasada. Momentan din ce am inteles locuri libere la ambasada sunt din 15 mai incolo. In orice caz, daca doar in doua saptamâni vei avea banii, vei avea cu siguranța interviul in luna mai, pe la sfârșitul lunii. Nu trebuie sa-ti faci probleme fiindcă inca e destul timp. Am prietene care au avut interviul vinerea si apoi luni plecau in state ;)
   Si daca nu ai DS2019 inca, in doua saptamâni ar trebui sa sosească, ma gandesc ca au trimis cei de la agenția cu care ai aplicat deja actele la sponsor de ceva timp.
   Un pont: daca începi pe 15, ideal e sa ajungi cu 1 sau 2 zile mai devreme in state ca sa ai timp sa te odihnești si despacheta.
   Iti doresc succes!

   Ștergere