luni, 11 martie 2013

Detalii aparent minore (despre WAT USA)

Am ”rasfoit” cu ochii ceea ce am scris, 1. scuze pentru ca da, am vazut ca am greseli de scris.
2. mi-am dat seama ca am trecut prea repede peste anumite aspecte care conteaza foarte mult pentru cei care aleg sa plece in SUA cu work and travel.
3. am hotarat sa aduc cateva lamuriri privind varianta work & travel sua; de ce asa si nu altfel?

Urmatoarele intrebari voi incerca sa le analizez prin prisma experientei mele de work & travel in SUA si a ceea ce mi-au povestit prieteni de-ai mei care au fost prin work & travel in SUA:

1. De ce nu caut job in Atlas CIEE, sistemul care asigura gasirea unui job direct, fara interviu, in America?
2. De ce a fost si nu mai e un loc preferat orasul Ocean City, Maryland?
3. De ce nu vreau un job de housekeeping?
4. De ce caut o zona/oras aglomerat/ aproape de plaja?
5. Care sunt cateva avantaje si dezavantaje intre zonele crowded vs quiet pentru work & travel?
6. Ce riscuri are totusi plaja work & travel?
7. Cum adica sa fac 6000 de dolari?

1. Scurt si la obiect. Prima mea experienta cu work & travel a pornit de la un job gasit in sistemul Atlas.  Si atunci, nu vroiam neaparat sa gasesc astfel jobul, dar eram 2 prietene care plecam impreuna, engleza noastra rezultata prin medie aritmetica nu era tocmai buna si ne temeam de interviul de la tragul de joburi CIEE.
ATENTIE! cine se regaseste in descrierea de mai sus, il sfatuiesc sincer sa lase asta la o parte daca vrea o vara adevarat in SUA si daca vrea sa castige nu sa recupereze banii investiti.
Nu spun ca nu a fost o vara faina, de neuitat cand am fost prima data, dar sunt sigura ca, faptul ca am ales jobul din sistemul Atlas, a influentat vara noastra 80%.
In plus, joburile postate acolo sunt pentru zone mai retrase, orasele unele izolate cine stie pe unde si unde e mai greu sa-ti gasesti 2nd job. Spun greu, fiindca, atunci cand deja lucri la primul, esti deja obosit si te oboseste fizic si psihic gandul ca trebuie sa depui un efort mult mai mare sa-ti gasesti 2nd job work & travel.
Angajatorii sunt in general mici, fie hoteluri fie ceva de genul fast-food sau asemanator. 
Salariile sunt mai mici, in general ofera minimul pe ora, iar joburile cu tips nu sunt mereu multe si se iau rapid. Plus ca sunt multi care aplica asa, inclusiv din alte tari. Deci nu esti doar tu si your romanian fellows.
Dar, eu una nu am vrut nici in ruptul capului sa iau astfel de job din simplul motiv ca prima experienta a fost un fel de cacealma. Adica eu am aplicat la un job cu prietena, eu am primit confirmare, ea nu. Eu trebuia sa mai dau un accept final ca sa fiu hired, dar am asteptat cam o saptaman sa vedem daca primeste si ea confirmare. Normal ca a primit fiindca eu nu le-am mai dat accept si au crezut ca nu vreau jobul, iar ea s-a dus la agentie, fata de acolo a dat din greseala accept in locul ei si in acea clipa s-au ocupat toate locurile la acel angajator. Iar ea avea acum job, eu nu. Si a urmat o intreaga incurcatura, cu mine sunand angajatorul cerandu-i sa mai accepte inca o persoana (eu ) desi avea deja 8 angajate... si altele. Deci am avut jobul printr-o eroare umana. Asadar, nu mai vreau joburi prin Atlas, sunt matura sa infrunt un interviu si mai bine astepti pana prin martie, chiar daca la agentie iti spun ca, cu cat mai repede mai bine. F. A. L. S. !!! FALS!! 

(in paranteza, primul raspuns tocmai scurt si la obiect nu a prea fost. e greu cand ma pun sa scriu ceva... sa vedem raspunsul 2)

2. De ce a fost preferat OC? Am auzit pretutindeni si citisem pe net doar de studenti work & travel in Ocean City. Intrebam: unde pleci? In Ocean city? Si am crezut ca acolo se scoate aurul cu lopata din nisip. Chiar credeam ca e superb.
Pana cand am vorbit cu colega din liceu a carei prietena fusese in Ocean City deja de 2 ori si pleca acum a 3-a oara. Si eu m-am pus pe studiat orasul Ocean City, ca orice student work & travel care se respecta si vrea ce-i mai bun pentru el.
Am descoperit ca: e plin de romani si rusi (majoritatea), e plin de petreceri, e plaja pentru cei care cauta distractie la maxim. Acolo merg in vacanta americani care vor party all day all night. Familiile cauta zone mai linistie si mai curate (atentie!) deaceea merg fie in Bethany Beach (la nord) sau Rehoboth Beach. Am vazut poze, clipuri pe youtube cu plaja Ocean City.
Insa eu, nefiind un party animal, ba dimpotriva, o scriitoare in devenire, of course ca eu caut o zona linistita unde sa pot sa creez :P dar in acelasi timp, o zona unde trecerea de la quiet la crowd sa existe. Deci nu izolare totala. Caci imi incarc bateriile atunci cand sunt intr-o zona aglomerata.
Asa ca, nu vreau Ocean City. Nu-mi place. Un ultim argument: fiind atat de multi romani, care e diferenta ca esti la Marea Neagra sau in Ocean City? Eu plec ca sa simt viata de american nu de roman in America.

3. Housekeeping No Thank you. But why? Cand ai tips, nu trebuie sa vorbesti foarte mult..
Pentru ca, consider ca engleza mea, experienta de munca acumulata si caraterul/personalitatea mea nu evolueaza deloc la un astfel de job.
Studenti, luati aminte: Chiar daca plecati in SUA, de ce sa plecati asa departe ca sa spalati si curatati dupa altii? Mai bine du-te in Italia, (spun din experienta). Incearca mereu sa cresti personal, sa te dezvolti, prin orice actiune faci.
In plus: nu faci mult tips, dar faci, e foarte foarte obositor si de multe ori nu ai destule ore (mai ales la inceput si sfarsit de sezon), si nu prea primesti aceleasi camere zilnic (astfel, eu curat azi, clientul va aprecia munca mea si va lasa tips, dar din pacate maine acel tips va merge in buzunarul altuia). Si in general, colegii daca sunt americani, ei primesc cele mai bune camere (unde stau oameni ok).
Apoi, mai e chestia cu ustensilele de lucru: grele, multe, trebuie sa te intorci dupa una alta ca nu mai ai sau nu ti-ai ajuns si daca mai esti norocos nu ai un carucior doar al tau, il imparti sau nu ai deloc (mi s-a intamplat mie, de trebuia sa car intr-o cutie in brate... :(( )
Nu e totul negru, dar personal, nu cred ca as mai rezista si avea rabdare cu housekeeping.

4. Pentru ca am crescut intr-un oras mare si am nevoie de multime :)) ha-ha. Dar, este partial adevarat. Cum spuneam mai sus, am nevoie de o zona aglomerata caci altfel ma sufoc. Ilar, nu?
Cel mai important, intr-o zona aglomerata vor fi turisti din plin si multe business-uri, ca doar trebuie saturati turistii. Iar plajele sunt mereu o optiune buna. In plus, daca sunt aproape de diverse puncte de atractie sunt si mai si.
Deci, posibilitatea unui second job, inclusiv spre sfarsit de sezon; e mai ieftin cu transportul; ai de unde sa-ti faci prieteni; viata mai activa, nu te plictisesti cand nu lucrezi.

5. Avantajele zone crowded le-am enumerat mai sus.
Avantaje zone quiet: de multe ori angajatorul te va ajuta cu foarte multe: ore in plus, iti va asigura transportul, cazare mai ieftina, te duce sa vizitezi locuri diverse, aveti diverse activitati (de exemplu, poate va invata sa calariti daca e la munte sau sa jucati golf ori alt sport, sau poate sa mergeti cu barca ori canoe sau alte sporturi nautice daca e langa lac); e o zona sigura, cunosti comunitatea sau cel putin atmosfera (de exemplu, in Maine se stie ca traiesc multi varstnici si familii, oameni instariti si care se retrag dupa pensionare aici, peisaje superbe si nu atata aglomeratie urbana si nebuna). Te poti relaxa si odihni in voie ca nu urla vecinii noaptea sau nu e trafic..

Dezavantaje... zone crowded: avantajele zonelor linistite, dar nu neaparat, sau nu toate. In plus, transportul poate fi o problema daca unde locuiesti e departe de locul de munca, iar timpul petrecut pe transport nu-l mai poti valorifica ca si munca-nu esti platit.
Cazarea poate fi aiurea, daca stai cu alti 10 studenti si nu 4 cat e normal (stabilit contractual) ca sa salvezi din chirie. Totusi, salvezi bani deci nu e chiar asa de rau.

In zonele mai mici, quiet s-ar putea ca uneori magazinele si mall-urile sa fie departe si trasnportul in comun cam slabut. Gasesti mai greu 2nd job si tarziu daca nu te implici dinainte de plecarea in state pentru asta (ai putea cauta pe google ce se afla in zona ta si sa incepi sa suni sa intrebi de joburi). Totul depinde de tine pana la urma, doar sa vrei si sa-ti doresti si vei putea realiza orice, oriunde!!

6. Unul singur daca mergi pe coasta estica a Americii: uraganele. Si, am cautat istoria lor pe net, iar din ce-am citit am aflat ca in ultimii ani sunt tot mai dese si mai intense. Adica, mai demult era unulla cativa ani, acum in fiecare an este unul si e bine cunoscut ca sunt tot mai violente. Cand am fost eu in anul 2011, a fost uraganul Irene (din fericire unde am lucrat eu nu a ajuns decat putini stropi si vant), in 2012 a fost mult mai mistuitoarea Sandy. Sper ca in 2013 sa duc cu mine soarele (peste tot il duc cu mine) si sa nu fie uragan (sau nu unul puternic).
Alt risc... multimea. Pot fi tot felul de oameni... se stie ca americanii sunt cam nebuni... eu stiu din documentarele de la TV(discovery, national geo, etc) vizionate pe vremea liceului :))

7.  Nu am un raspuns concret, sau e corect daca raspund: pentru ca asa simt ca trebuie sa fie?! :)

Next: Targul de Joburi - ce se intampla la un targ de joburi work & travel!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu