duminică, 10 martie 2013

Work & Travel in America


Citeam cu 2 minute inainte postul anterior sa vad unde am ramas cu povestirea legata de state 2nd time. Si acum, ca s-au intamplat atatea de atunci, am inceput sa rad. Amuzant cum toate se asaza precum iti asterni!! Asadar, aveti grija ce va doriti, ce temeri va creati si ce ganuri pozitive fructificati ca asa va fi!!

Am gasit atunci un job si ma indreptam spre telefon sa sun in state. Zis si facut. O decizie luata fara stat pe ganduri, dupa cum am scris mai jos. Am vorbit si in 5 minute am pus receptorul jos, eu sarind in sus de bucurie si emotie ca raspunsul a fost da!! Trebuia sa mai trimit CV-ul ca sa aiba si ei la hr ceva acte, iar apoi, Tracey (femeia cu care am vorbit) sa imi trimita mai multe detalii despre job si cazare. Acum sa va spun si ce job. La ma.gazinul de dulciuri Candy Kitchen, post de vanzatoare. Oferta de $8/ora si cazare de $105/saptamana. Am zis ca e ok, ca vor fi si tipsuri si ore multe ca doar e OC! Am studiat muuult oferta, am cautat pe internet despre lantul CK, despre cum e sa lucrezi la ei. Am primit de la ea si oferta/contractul cu vcare sa merg la agentie. Mi-a spus deja ca voi sta in camera cu o bulgaroiaca. Eu, in avantul meu, am simtit ca trebuie sa ma conving ca acesta este jobul potrivit asa ca am cercetat, dar intre timp tot cautam si alte joburi ca sa compar. Asa am ajuns sa descopar despre CandyKitchen ca: nu cred ca se da tips (90% nu) (am vazut video cu magazinul si nu aveau borcan de tips :)) -imaginati-va ce studiu am realizat ca sa stiu asta!! :)) ) daca vrei si al 2-lea job, nu esti sigur ca vei primi  mereu cele 32 de ore garantate prin contract. Plus ca Tracey mi-a spus ca voi lucra nu in OC ci in nord, chiar la trecerea in statul Delaware. Deci nicidecum prin centrul statiunii unde vin multi clienti. Si incet mi s-a sters entuziasmul de pe chip, in ceea ce privea acest job. Mi-m luat gandul de la el. Bine ca nu am dus oferta la agentie, (desi lui Tracey i-am zis ca am dus-o) (Aceasta cercetare mi-a luat in jur de 3 zile).
Ok... cauta alt job... am gasit, am sunat la inca 3-4 din care doar la 2 mi s-a raspuns dar nu am reusit sa vorbesc cu managerul. Eram extenuata psihic incercand sa gasesc varianta optima. am incetat sa mai doresc sa gasesc eu singura job, luand in considerare si vorbele prietenei din facultate, ca banii pe care ii dai aici in plus ca sa pleci prin job de la agentie, ii faci in state intr-o saptamana.

Second TurnAround!!! In total, un cerc de 360 grade, adica nici mai mult nici mai putin decat, am ajuns de unde am pornit. Plec prin job gasit de agentie.

Si am reluat infinita cautare prin lista cu joburi, locuri, zone oferite de Student Travel (am primit de la agentie un mail cu linkuri de la ciee cu oferte de munca. Le las in finalul postarii ca sa puteti vedea si voi  cu ce se mananca astea). Nu stiu daca am mai spus, dar la un moment dat vroiam sa plec in Yellowstone. Am cercetat oferta atat de mult, incat am ajuns sa caut pe youtube si clipuri cu yellowstone, cu angajati etc. Si am gasit. Nu mi-a placut modul cum era organizat sa faci housekeeping (cu caruciorul dupa tine..in fine cautati youtube de curiozitate) si parca prea liniste pentru mine in zona... plus ca existau casute in care faci curatenie, nu o cladire de hotel. M-am desumflat si de varianta asta, of course ca numai dupa ce am puricat-o cateva zile bine de tot. In paranteza fie spus, cunosc atat de bine acum programul wat ca as putea fi consilier. Cine vrea sa ma contacteze, sincer.

Prin urmare, m-am dus la Student Travel, la Zsuzsa, tipa cu care am vorbit cand am fost prima data si m-am inscris.
I-am spus ca vreau sa plec printr-un job de la targurile de joburi. Mi-a aratat cam ce joburi sunt si altele care nu sunt la targ, ci le primesc ei direct de la diversi angajatori. Mi-a cazut ochii pe un job (ce va fi la targ) la The IceCream Store din Rehoboth Beach. $10/ora, cica fara tips desi ma indoiam si ma indoiesc si acum, cu cazare inclusa si care cauta doar (!) romance cam 4-6 dar nu grup, nu prietene. He-he... eu singura, engleza avansat, experienta in customer service si cash register... manusa mea mi-am zis!!

Am plecat la banca si am achitat primii $200. Va trebui sa platesc diferenta cand voi avea jobul.
In aceasi zi, am primit mailul cu datele de logare in sistemul Atlas si cu linkul pentru targul de joburi din Cluj. Am studiat joburile postate de ciee pentru targul de joburi din 9 martie si mi-am ales zonele preferate. Si am trimis mailul in care mi-am exprimat optiunile de zone si joburi pentru targul de joburi din Cluj (9martie 2013). Am ales asa: 1. Rehoboth Beach 2. Ocean City 3. New Jersey. De ce? Pentru ca in Rehoboth aveau listat un singur job anume cel de la The Icecream store, iar daca nu va fi valabil voi merge automat la varianta  a doua preferata mea, OC, unde va merge si colega din liceu. Iar daca nici acolo, atunci New Jersey e o optiune buna, fiind plaja si foarte aglomerata vara ( desi cam scump traiul din ce am aflat). In plus, rehoboth e in Delaware, statul in care nu platesti taxe (tax free) la cumparaturi. Si jobul la inghetata, am cercetat si am vazut ca e chiar un store foarte renumit, cu premii castigate, aparitie TV si multe multe arome de inghetata (chiar si barbeque sau bacon!!) Deci mi-am facut lectia si am cautat despre companiile care aveau joburi postate pe ciee.org, nu am luat de buna doar ce ziceau ei pe site. Si ca sa fie complet tabloul, am cautat si gasit un ”Job profile” pt w&t de la patronii magazinului de inghetata, numai ca era pentru postul de la fast-food-ul pe care il detin. Dar am aflat astfel multe despre jobul la inghetata. Cazarea e aceasi si ca sa ai toate orele scria ca te ot trimite si la fast-food si la inghetata. Deci sigur se leaga jobul postat pentru targul din Cluj.

Buuun... am trimis mailul... e doar a doua saptamana din februarie, mai e muult pana in 9 martie cand va fi targul! Ce sa fac pana atunci, daca eu vreau neaparat la targ?

Clar ca nu mi s-a legat nimic de mana, desi am vrut sa imi gasesc ceva de lucru aici in tara pana in iunie. Eram sin in vacanta caci sesiunea se terminase, restante sau mariri nu a fost cazul. Am inceput sa ma uit la filme ca sa-mi mai treaca timpul. Apoi s-a intors sora mea din Korea si am mai petrecut timpul cu ea si povesti etc de acolo. Nu stiu cum... a trecut cumva... pana intr-o zi cand m-am gandit sa mai dau si eu un semn de viata la agentie la StudentTravel sa vada ca sunt interesata de program.

Am trimis un mai intreband ce mai pot face pana la targ? Au ceva joburi part-time pentru a promova programul la ei? :D macar sa fac ceva ma gandeam eu. Mi-a raspuns Zsuzsa ca nu am ce face, eventual sa caut in baza de date online si alte joburi, poate gasesc ceva fain. Da, bine... mi-am zis eu... vezi sa nu caut!  A doua zi (eram in oras, la facultatea de drept la cineva) mi-a mai trimis un mail: Oferta Job New Hampshire!  Ca sa deschid oferta imi trebuia calculator, ca netul de pe tel nu mi-ajungea (adica telefonul nu citea pdf) Ce sa fac? Ma duc la biblioteca aici, sper sa nu imi cear cineva date, dar mai mult sper sa aiba calculatoare cu net!
Intru in sala de biblioteca si raman uimita: calculatoare! oaou... cum se leaga totul uneori!
Deschid oferta si citesc. In mare oferta asta suna cam asa: din start 2 joburi, dimineata housekeeping, dupamasa la un magazin de dulciuri,  $8/ora, 70 ore/sapt. garantate. In plus, o angajata a agentiei a fost acolo 3 veri la rand, deci nu e minciuna si sigur oferta e buna ca nu s-ar fi dus acolo daca nu. Iar pentru alte detalii sa merg la agentie sa o intreb personal pe fata care a mai fost. M-a lasat cu gura cascata oferta, sincer. Era super: toate aranjate din prima, am uitat, si cazare inclusa, ieftina, zona frumoasa, tips.

Asa a inceput o alta cercetare. I-am scris inapoi ca ma tenteaza oferta, dar ma voi mai consulta si cu familia :P. Intre timp, operatiunea Studiu de caz nr. ... (a cata oara cautam iarasi detalii despre un posibil viitor loc unde sa merg... zau asa). Indelunga cercetare. Dupa multe calcule si altele am concluzionat ca as putea face acolo in jur de 6000 de dolari. In conditiile in care eu mi-a setat un tel pentru 2013, si anume sa fac cel putin $8000 anul 2013 in state!!
Gandindu-ma si mai bine, am zis in sinea mea: mai daca m-am inscris pentru targ, sa nu ma abat din drum, vreau sa particip pentru ca multi si-au gasit joburi bune la targuri (chiar daca new hampshire suna ff bine!). Si i-am trimis mail inapoi ca multumesc, dar astept targul de joburi. Desi la acesta, nu-i sigur ca voi gasi jobul la inghetata, nu-i sigur nimic de inca un job, cazarea va fi sigur mai mult...dar zona va fi mai dinamica. Cum va vrea Domnul!

Dar zilele trec incet si cand nu ai ocupatie iti faci, nu? asa ca faceam mereu calcule matematice (privind banii ce-i voi castiga) si de imaginatie (privind locul, zona de lucru) despre New hampshire si Rehoboth, The Ice Cream Store. De cel putin vreo 15 ori aceleasi calcule... Si intr-o zi, vin acasa si le arat mamei si fratelui poze de pe google cu magazinul de inghetata si le spun: ”Eu aici o sa lucrez! O sa servesc inghetata! Eu trebuie sa lucrez aici, caci am experienta cu clientii cu banii...”  si ne uitam la poze cu zecile de arome de inghetata ce le au. care apropo, sunt in jur de 70 sau peste.

7 martie... peste doua zile e targul de joburi si nu stiu inca la ce ora si cum va fi. Ma duc pana la agentie. Nu voi sta decat 5 minute si am timp sa ajung la timp si la curs. Buun. Ajung la agentie. Ma vad fetele si amandoua (Zsuzsa si Timea-cea care a fost in New Hampshire): Elenaaa! Ce mai faaaci?
:D:D Pai am venit sa intreb detalii despre targul de joburi de peste 2 zile.
Dupa care incepem sa vorbim despre oferta din New Hampshire. Ma exact, Timea si cu mine. Si-mi spune, si-mi spune... si eu sunt tot mai incantata de ce aud! adica, pot sa merg si mai repede de 15 iunie ca au un festival si atunci faci la tips din greu.. ca scade cazarea in septembrie la jumate de pret... ca la housekeeping iti da pe ora de fapt $8.5 si va creste la $8.75 dupa o luna... ca poti lucra si in noiembrie vreo 2 saptamani...ca patronii sunt supeeer faini, te duc in diverse locuri cu masina... ca e tax-free, deci mancare ieftina...si inca multe chestii minunate. Asta, la 1 zi jumatate inainte de targul de joburi!!!

Si plec din agentie cu capul ghem... ce sa fac? Ce sa fac? CE SA FAC?
Ce ar trebui sa aleg? Sa merg la targ, dar cu riscul ca jobul la inghetata (deja ma fixasem ca doar asta vreau!!) poate e dat deja, sau sa merg in new hampshire?
Parca nu as mai vrea iar housekeeping... dar totusi...mergi la sigur, nu? ai o ora intre joburi, dar macar ai 2 joburi din start.
O stare inexplicabila m-a cuprins. Aveam cred, ”febra” la creier.
A trecut zau nu-stiu-cum ziua de 8 martie. M-am trezit dimineata in ziua de 9 martie. Azi e targul de joburi. Mi-am facut raspunsuri la intrebarile cheie pentru interviu. Dar parca nu aveam chef de el, de targ. Daca merg si fac alegerea gresita?
Asa calm si oarecum nepasare nu am simtit de mult timp. O zi ploioasa. Ma schimb de vreo 2 ori inainte sa ma simt bine cu ceea ce port. Plec din casa. Gandul meu: Fie The IceCream Store sau daca nu mai e valabil, nimic la targ si aleg New hampshire - asta daca va mai fi valabil, ca nu doar mie mi-a trimis oferta. Deci orice varianta e deja cu risc.
Ma uit la cer. Totusi cred ca va fi o zi frumoasa. Uite soarele, razele lui printre nori imi ating fata. Dupa 5 minute picura si dispare si soarele. Ca sa fie totul frumos, pantofii incep sa ma strice in  spate (m-au stricat mereu, nu stiu ce am sperat azi... ca nu ma vor strica? ha-ha-ha, chiar ca cred in minuni).
Ajung la hotel Napoca unde e targul de joburi la ora fix stabilita (eu am darul fie de a ajunge la fix, fie mai tarziu. nicidecum mai devreme. si de obicei ajung mai tarziu).

Urmeza...

p.s. scuzati greselile, nu am chef sa ma revizui...la cat am scris :)

Si, cum am promis, las linkurile cu oferte de munca de la ciee... orientative, dar an de an sunt la fel in general. Cand accesati tabul Jobs si dati click pe un job, sub explicatia lui veti gasi 2 documente pdf pe care le puteti descarca, unul e Employer Profile si al doilea e Job Profile. E foarte important sa le cititi daca nu sunteti siguri, dar nu numai, de aici puteti afla foarte foarte multe. plus ca va da adresa locului si puteti sa vedeti cu google maps (street view) cum arata exact locul!! pe mine m-au ajutat mult aceste pagini!!

http://dynamichire.ciee.org/AgentEvent.aspx?roadShow=1093&agent=317&event=30290270
http://dynamichire.ciee.org/AgentEvent.aspx?roadShow=1096&agent=317&event=30290394
http://dynamichire.ciee.org/EmployerIndex.aspx?roadShow=1031&agent=317


Un comentariu: